Plantenborders

 • Kuis de plantenborders op. Wees er tijdig bij zodat onkruiden zoals de veldkers geen kans krijgen om zich uit te zaaien.
 • Voor sierplanten en -struiken de hele zomer gezond en rijkbloeiend te houden is het belangrijk om een meststof te kiezen met een hoog kalium- of potasgehalte (K) en een lager stikstof- (N) en fosforgehalte (P). Deze waarden worden op de verpakking weergegeven als NPK-gehalte. Het kalium zorgt voor een rijke bloei en gezonde planten.   
 • Oude bladeren van de siergrassen en varens wegknippen. Bij de vuurpijlen (Kniphofia) trek je gewoon de onderste oude bladeren af zodat je de nieuwe neuzen niet kunt beschadigen.
 • Borders bewerken met een laagje compost.
 • Nieuwe planten kunnen de grond in.
 • Verwijder alle ongewenste zaailingen en hark de grond lichtjes waardoor de border er ineens veel netter uitziet.
 • Zet rijshout / steunmateriaal bij de planten waar u toch bezig bent. Riddersporen en bolhortensia's zullen dit zeker kunnen gebruiken.
 • vaste planten vermeerderen door scheuren of delen
  Als vaste planten enkele jaren oud zijn beginnen de oudste delen in het midden af te sterven. Daarom is het aan te raden om vaste planten om de drie jaar eens uit de grond te halen. Trek of snij de jongste en meest groeikrachtige planten aan de rand van de pol los en gooi het oude hart weg.
  Plant de jonge stukken terug als aparte planten in de tuin. Voor het uitplanten de grond best nog wat verrijken door er wat compost door te mengen. Plant ze even diep als ze oorspronkelijk stonden. Vergeet na het inplanten niet de jonge planten een goede gietbeurt te geven. De jonge planten zullen snel terug uitgroeien tot prachtige rijkbloeiende planten.
 • Verschillende vaste planten zullen nu al volop gaan bloeien. Zo krijg je al veel kleur door verschillende soorten longkruid (Pulmonaria), Primula denticulata en Amerikaanse vergeet-mij-nietje (Omphalodes verna) aan te planten

Gazon

 • Het mos bestrijden
 • Bij droog weer het gazon verticuteren; een nat gazon echter nooit bewerken met de verticuteermachine.
 • Kale plekken inzaaien.
 • Gras afmaaien
 • Het gazon bemesten
 • Nieuw gazon zaaien
 • Gazonboorden afsteken
  Steek het gras met een graskantensteker langs de gespannen plantkoord af. Zorg ervoor dat de graskantensteker schuin de grond in gaat. Zo staan de kanten stevig vast dit om te vermijden dat de boord afbrokkelt. Het gras zal dan ook veel minder vlug in de percelen groeien of woekeren

Bloembollen

  • Nijp de uitgebloeide bloemen bij de narcissen uit, want anders steekt de plant al zijn energie in de zaadvorming i.p.v. de energie op te slaan voor de nieuwe bloemknoppen van volgend jaar. Het loof van uitgebloeide bollen wel eerst rustig laten afsterven.
  • Tegen het eind van deze maand moeten alle zomerbloeiende bollen de grond in om in de zomer rijkelijk te kunnen bloeien.
  • Dahlia's en begonia's mogen wel al worden opgepot in een veranda, kas, serre zodat ze op die manier een bloeivoorsprong krijgen.
  • Laat de in de huiskamer uitgebloeide Hippeastrum (vroeger Amaryllis) na de bloei uitrusten. Geef de bollen meerdere keren een kaliumbemesting om een goede bloemknopzetting voor het volgende jaar te bekomen.