Siertuin - plantenborders

 • September is een goede maand om vaste planten in de tuin aan te planten. De grond is nu nog voldoende opgewarmd waardoor de wortels er nog goed zullen in verankeren vooraleer de winter zich laat voelen. In september kun je de vaste planten ook nog uitgraven om ze te scheuren en de jongste buitenste delen mogen dan terug de grond in 
 • Groenblijvende heesters (struiken), coniferen (sparren) mogen in september verplant worden. 
 • Heb je grote struiken of coniferen in de tuin die je pas volgend voorjaar kan verplanten dan doe je er goed aan van deze nu al eens rondom met de spade af te steken. Op deze manier zal de plant de komende maanden vele nieuwe haarworteltjes aanmaken waardoor ze zich makkelijker zal laten verplanten het komende seizoen. 
 • Denk er tijdig aan om zaden te oogsten voor volgend jaar. Bewaar de zaden donker en droog. 
 • De winterbloeiende planten verschijnen in de tuincentra en kunnen in de komende maanden de tuin wat opfleuren. Naast bloemen zoals viooltjes of winterheide (Erica's) kunnen ook sierkolen, bessendragende struiken of heesters met mooie takken voor kleur zorgen in de wintertuin. 
 • De hagen zijn nu al een tijdje gestopt met groeien. Wil je een hele winter kunnen genieten van een vrij strakke haag, dan is het nu het moment om deze een goede snoeibeurt te geven. 
 • Zorg er bij het snoeien van hagen steeds voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door deze tapse haagvorm kan het zonlicht tot onderaan in de voet van de haag. 
 • Bestrijding van slakken is nodig zodra schade wordt waargenomen. De slakken paren meestal in het voor- en najaar. Per volwassen exemplaar die je nu nog kan weg vangen heb je in het voorjaar 300 eitjes minder.

Gazon

 • Het gras groeit nog steeds en wordt regelmatig afgemaaid. 
 • Gras zaaien in september is interessant daar de bodem nog voldoende warm is om op een korte tijd een mooi gazon te doen verschijnen. 
 • De graszoden die worden gelegd voor de aanleg van een gazon zullen nu nog snel inwortelen. 
 • Lelijke plekken of putten in het gazon kunnen worden verwijderd om daarna terug in te zaaien. 
 • Afgevallen bladeren regelmatig van het gazon verwijderen met een hark of door er met de grasmaaier overheen te rijden en ze via de opvangbak te verzamelen. 
 • Verwijder het overtollige mos met een verticuteermachine. 
 • Voor een nette afwerking tussen uw gazon en de hagen of borders kunt u gebruik maken van een rubberafboording. Dankzij de afboording zal het gras niet meer in de borders groeien en hoef je de gazonboorden niet meer af te steken.

Vijver

 • Leg je in september een vijver aan, dan kun je deze alvast goed opstarten zonder dat er zich snel algen zullen vormen. Voor de algengroei zijn de dagen stilaan te kort en te koud geworden. Voorzie na de aanleg de vijver van voldoende zuurstofplanten. 
 • Het voeren van de vissen mag je stilaan gaan afbouwen. Geef ze niet meer te eten dan ze in vijf minuten kunnen opeten. 
 • Hang tijdig een net boven de vijver om afvallende bladeren te beletten op het wateroppervlak te landen. Zonder net dien je om de paar dagen de drijvende bladeren van het wateroppervlak te scheppen vooraleer ze naar de bodem zakken waar ze verder zouden gaan rotten.